Iho-, korva- ja silmäsairaudet

Ihosairaudet

Kun iho punoittaa, kutisee, hilseilee voimakkaasti tai karvapeite heikkenee, on tilanne syytä tutkituttaa eläinlääkärillä. Iho-oireita aiheuttavat paitsi monet ihon omat sairaudet, myös mm. loiset, allergiat, sekä useat aineenvaihduntasairaudet.

Ihon tutkimus aloitetaan silmämääräisellä tarkastuksella, jota seuraavat yleensä erilaisten iho- ja karvanäytteiden otot. Mikäli herää epäilys esimerkiksi aineenvaihduntasairaudesta tai niiden mahdollisuus halutaan poissulkea, saatetaan käynnin yhteydessä ottaa lisäksi myös verinäyte. Joskus ihomuutoksista otetaan pieniä, parin millimetrin kokoisia koepaloja diagnoosin tarkentamiseksi.

Joissain tapauksissa selvitään hyvällä ihon tukihoidolla. Lääkityksiä saatetaan tarvittaessa aloittaa jo käynnillä, mutta joskus on viisaampaa odottaa laboratoriotulosten valmistumista.

Oman lemmikkin iho ja karvapeite on syytä tarkistaa säännöllisesti, jotta mahdollisiin ongelmiin päästään tarttumaan ajoissa.

Korvasairaudet

Korvavaivat ovat yksi tavallisimmista syistä hakeutua eläinlääkärin vastaanotolle. Useimmat vaivat ovat hoidettavissa myös kotikäyntinä.

Korvat tarkastetaan silmämääräisesti sekä otoskoopilla, ja tarvittaessa otetaan näyte, joka voidaan mikroskopoida ja esimerkiksi viljellä bakteerikasvun varalta. Mikäli korvaoireiden syy ei tavanomaisessa tutkimuksessa selviä tai oireilu vaikuttaa tulevan syvemmältä väli- tai sisäkorvan alueelta, voidaan potilas ohjata jatkotutkimuksiin hyvin varustellulle klinikalle esimerkiksi video-otoskopiatutkimukseen.

Silmäsairaudet

Silmätutkimuksessa silmät tarkastetaan pienellä lampulla. Oireista riippuen silmän pinta voidaan myös esimerkiksi värjätä haavaumien varalta tai puuduttaa tarkempaa tutkimusta varten. Joskus silmien sidekalvoilta saatetaan ottaa myös näyte laboratoriotutkimuksia varten. Tutkimuksen jälkeen määrätään sopivat silmätipat, tai tarvittaessa ohjataan silmäsairauksiin erikoistuneelle eläinlääkärille laajempaa silmätutkimusta (esim. silmänpohjantutkimus) varten.