Akupunktio

Koirat, kissat ja hevoset


Teija on sertifioitu eläinakupunkturisti ja suorittanut opintonsa Belgiassa (Belgian Veterinary Acupunture Society) vuosina 2017-2018Akupunktiota käytetään mm. kivunhoidossa etenkin kroonisen kivun helpottamiseen muiden hoitojen tukena tai ainoana hoitona esimerkiksi silloin, jos eläin ei jostain syystä kestä kipulääkitystä.

Eläinakupunkturistin nimikettä ei ole suojattu, joten varmistuthan siitä, että hoitava henkilö on saanut asianmukaisen koulutuksen!


Yleistä akupunktiosta


Akupunktio on tuhansia vuosia vanha, todennäköisesti Kiinassa kehitetty hoitomenetelmä, jota voidaan käyttää monipuolisesti useiden erilaisten sairauksien ja kiputilojen hoidossa. Akupunktiota on alettu tutkia 1970 –luvulta alkaen, ja tulosten myötä akupunktiota on alettu käyttää osana eläinlääketiedettä myös länsimaissa. Länsimainen akupunktio käyttääkin hyväkseen tieteeseen perustuvaa todennettua tietoa (EBM = evidence based medicine).

Akupunktion soveltuvuuden ja tarpeen eläimelle määrittää aina eläinlääkäri. Joskus pelkkä akupunktiolla toteutettu hoito riittää, mutta usein akupunktio kannattaa yhdistää lääkkeelliseen hoitoon. Tällöin lääkitysten tarve voi kuitenkin vähentyä merkittävästi (esimerkkinä nivelrikkopotilaan kipulääkitys).

On tärkeää huomata, että akupunktio ei sovellu minkä tahansa sairauden hoitoon. Esimerkiksi bakteeritulehdukset, luunmurtumat ym. hoidetaan aina käyttäen länsimaista koululääketiedettä.

Monet vakuutusyhtiöt korvaavat eläinlääkärin eläimelle antaman akupunktiohoidon. Asian voit varmistaa omasta vakuutusyhtiöstäsi!


Akupunktion vaikutukset


Akupunktio perustuu hermoston stimuloimiseen, ja nämä vaikutukset on voitu todentaa tieteellisillä tutkimuksilla. Akupunktiopisteissä hermosyyt ovat tiheässä, ja useat pisteet sijaitsevat suoraan hermopäätelevyjen kohdalla. Akupunktion on todettu lievittävän kipua sekä paikallisesti että vaikuttavan kipukokemukseen osallistuviin alueisiin aivoissa. Hoito tehostaa myös verenkiertoa ja vaikuttaa elimistössä hormonaalisella tasolla. Akupunktiolla ei ole vastaavia haittavaikutuksia, kuten monilla pitkäaikaisilla lääkityksillä.